Over Castellumpop

Door Valkenburgers voor Valkenburgers

De Stichting Castellumpop heeft als doel muziekevenementen te organiseren in Valkenburg. Het belangrijkste evenement van het jaar is het festival tijdens Koningsdag en de avond ervoor (logischerwijs: Koningsnacht). Ook tijdens de ‘mart’, de tweede woensdag in september, is Castellumpop graag van de partij!

De stichting werkt zoveel mogelijk met vrijwilligers. Daarmee kunnen we ons doel waar blijven maken: een gratis toegankelijk tentevenement tijdens het Koningsdag-feest! Daarmee is Castellumpop een van de zeer weinige tentevenementen in de omgeving die gratis toegankelijk zijn. Ook proberen we de consumptieprijzen zo laag mogelijk te houden. Castellumpop vindt altijd plaats op het Castellumplein, in het hart van Valkenburg.

Koningsdag en -nacht
Voor Koningsnacht en –dag probeert Castellumpop altijd een aantrekkelijk programma samen te stellen. Daarbij probeert de stichting Valkenburgse bands, debutant of ervaren, altijd een plaats te geven op het podium. Verder proberen we altijd een regionaal, of liefst een nationaal bekende artiest of band te contracteren, zodat er een aantrekkelijke mix ontstaat van bands en artiesten op verschillend niveau, uit verschillende muziekgenres.
Financieel is het doel met Koningsdag om niet te eindigen in de rooie cijfers! De huur van de tent, het podium, geluid, de kosten voor allerlei faciliteiten en natuurlijk de gages voor de artiesten komen vaak op een hoger bedrag uit dan we aan de bar omzetten. Daarom proberen we op verschillende manieren de cijfers in het zwart te houden. Naast het leveren van een bijdrage aan de organisatie van de paardenmarkt, doen we dat door het werven van sponsors. Zie onze sponsorpagina.

Paardenmarkt
Voor de viering van Neerlands Oudste Paardenmarkt werkt de stichting Castellumpop nauw samen met de Stichting Festivalk en Oranjevereniging Wilhelmina. Samen proberen we een aantrekkelijk muziekprogramma samen te stellen, waarmee de ‘mart’ weer een waar volksfeest kan worden!
Financieel is het doel met de ‘mart’ om er een centje aan over te houden, dat we weer kunnen investeren in het Koningsdagprogramma én de paardenmarkt voor het volgende jaar!

Vrijwilligers
Castellumpop waardeert de inzet van de vele vrijwilligers, die voor een groot deel uit Valkenburg komen. Natuurlijk blijft het hoofdzakelijk een Valkenburgse aangelegenheid, maar kom je niet uit Valkenburg en wil je de activiteiten van Castellumpop bezoeken of er op een of andere manier een bijdrage aan leveren, dan ben je natuurlijk van harte welkom! Mail daarvoor naar info@castellumpop.nl.

Het idee
Het idee voor Castellumpop ontstond in 2001 in het hoofd van Arie de Vries. Muziekliefhebber als hij is, vond hij het in feite niet kunnen dat Valkenburgers ‘van het dorp af moesten’ om op -toen nog- Koninginnedag in een van de naburige dorpen een muziekfestival te bezoeken.

Al snel charterde Arie een aantal van zijn vrienden, een vrachtwagen, een tap en vrijwilligers van de Peuk om de eerste editie van Castellumpop op poten te zetten. Het regende pijpenstelen op Koninginnedag, maar het werd een succes. De line-up: The Bootlegs, Chain Reaction en gospelkoor Romans Twelve. The Bootlegs en Chain Reaction, beide uit Valkenburg, waren bereid om belangeloos in de vrachtwagen te staan, juist omdat ook zij voor honderd procent achter een Valkenburgs muziekfestival stonden.

Castellumpop is in de daarop volgende jaren uitgegroeid naar een evenement dat niet meer weg te denken is uit Valkenburg. Natuurlijk waren er ups en downs, maar dat hoort erbij. Feit is dat Castellumpop inmiddels in een grote tent plaatsvindt, er de beschikking is over professioneel geluid, het bestuur benaderd wordt door bands die graag willen komen spelen, dat er tot nu toe steeds gerekend kon worden op de belangeloze inzet van vele vrijwilligers en… dat de toegang nog steeds gratis is!

Het idee van Arie de Vries, om een muziekevenement te organiseren voor de Valkenburgse gemeenschap zonder ‘er zelf beter van te worden’, is nog steeds het motto van Stichting Castellumpop.